Termenul de tulburare psihosomatică este folosit în principal pentru a defini „o boală fizică despre care se crede că este cauzată sau agravată de factori psihici”.

Majoritatea bolilor sunt psihosomatice pentru că implică atât mintea, cât și corpul. Fiecare boală fizică are un aspect al componentei mentale și modul în care un individ reacționează și face față cu aceasta variază semnificativ Tulburarea psihosomatică, condiție în care stresul psihologic afectează negativ funcționarea fiziologică (somatică) până la punctul de suferință. Este o afecțiune a disfuncției sau a deteriorării structurale a organelor corporale prin activarea necorespunzătoare a sistemului nervos involuntar și a glandelor de secreție internă.

Într-o stare de furie, de exemplu, tensiunea arterială a persoanei este ridicat pentru că pulsul și ritmul respirator crește. Când furia trece, procesele fiziologice revin la normal. Dacă persoana are o agresiune inhibată persistentă (furie cronică), pe care nu o poate exprima, chiar dacă starea emoțională rămâne neschimbată simptomele fiziologice asociate cu starea de mânie persistă. Cu timpul, o astfel de persoană devine conștientă de disfuncția fiziologică. De foarte multe ori își dezvoltă îngrijorarea pentru semnele și simptomele fizice rezultate, dar neagă sau nu știe ce emoții au provocat simptomele.

Psihicul și Somatizarea
Tulburările psihosomatice pot afecta aproape orice parte a corpului, deși se găsesc de obicei în sisteme care nu sunt sub control. Se presupune că stresul emoțional agravează bolile existente și sunt studii care arată că pot precipita afecțiuni care nu sunt considerate de obicei psihosomatice (de exemplu, cancer, diabet) tulburări gastro-intestinale, migrenă și dureri de cap, tensiune pelvină, impotență, frigiditate, dermatită și ulcere la indivizii predispuși la acestea.

Ce boli sunt psihosomatice?
Într-o mare măsură, majoritatea bolilor sunt psihosomatice – pentru că implică atât mintea, cât și corpul.
Există un aspect mental pentru fiecare boală fizică. Modul în care reacționăm la boli și cum facem față bolii variază mult de la o persoană la alta. De exemplu, erupția psoriazisului poate să nu deranjeze foarte mult unii. Cu toate acestea, erupția care acoperă aceleași părți ale corpului la altcineva îl poate face să se simtă deprimat. Pot exista efecte fizice din cauza bolilor mintale. De exemplu, la unele boli psihice este posibil să nu poți mănânca sau nu poți să ai grijă de tine ceea ce poate cauza probleme fizice.

Unele boli fizice, cum ar fi: psoriazisul, eczema, ulcerele de stomac, hipertensiunea arterială și bolile de inimă,diabet etc. pot fi afectate de factori mentali, cum ar fi stresul, depresia și anxietatea.. Persoanele cu aceste boli fizice au afirmat că starea lor mentală actuală afectează la un moment dat boala fizică.

Cum poate mintea să afecteze bolile fizice?
Mintea poate provoca simptome fizice atunci când ne este frică sau anxietate:frecvența cardiacă rapidă, palpitații, greata, stări de vomă, tremur, transpirație, gură uscată, dureri în piept și de cap, și respirație rapidă. Aceste simptome fizice se datorează activității sporite a impulsurilor nervoase trimise de la creier în diverse părți ale corpului și la eliberarea adrenalinei (epinefrină) în fluxul sanguin.

Tratamente pentru tulburări psihosomatice
Fiecare boală are propriile sale opțiuni de tratament. Pentru bolile fizice, tratamentele fizice, cum ar fi medicamentele sau operațiile, sunt importante. Cu toate acestea, personalul medical și psihologii vor încerca să trateze o persoană în ansamblu și să țină seama de factorii psihici și sociali care pot contribui la boală. Prin urmare, psihoterapia poate ușura stresul, anxietatea, depresia, etc., care pot contribui la agaravarea bolii fizice.

Descoperă mai multe despre legătura dintre minte și corp, modurile în care psihoterapia te poate ajuta să depășești o perioadă dificilă sau traumele din copilărie, cum să-ți gestionezi mai bine emoțiile și cum să ții stresul sub control. Parcurge informațiile de pe site și trimite cu încredere formularul de contact către PsihoHelp cu mesajul sau întrebările tale, fie pentru a-ți face o programare.

PROGRAMEAZĂ-TE