Dacă ai experimentat vreodată o bruscă creștere, copleșitoare, a anxietății și fricii, atunci ești familiarizat cu sentimentul de a avea un atac de panică. Inima ta bate mai repede, nu poți să respiri, uneori simți că mori sau că ești pe cale să înnebunești. Lăsate netratate, atacurile de panică pot duce la tulburări de panică și alte probleme. Ele pot chiar să te determine să te retragi din activitățile normale. Dar atacurile de panică pot fi vindecate și cu cât mai curând vei căuta ajutor, cu atât mai bine. Cu tratamentul potrivit și auto-ajutor, poți să reduci sau să elimini simptomele de panică, să îți recâștigi încrederea și să îți controlezi viața.

Ce este un atac de panică?
Un atac de panică este un val intens de frică caracterizat printr-un caracter de impredictibilitate și de o intensitate debilitantă. Atacurile de panică te lovesc adesea din senin, fără nici un avertisment și, uneori, fără un declanșator clar. Acestea pot apărea chiar și atunci când ești relaxat sau adormit.

Un atac de panică poate surveni doar o singură dată, totuși mulți oameni se confruntă cu episoade repetate. Atacurile de panică recurente sunt adesea declanșate de o situație specifică, cum ar fi trecerea peste un pod sau ținerea unui discurs în public – și în special dacă situația a provocat un atac de panică și înainte. De obicei, situația care provoacă panică este una în care te simți încolțit și în imposibilitatea de a scăpa, declanșând răspunsul corpului de luptă sau fugă.

Este posibil să te confrunți cu unul sau mai multe atacuri de panică, dar în general să nu ai alte probleme. Sau atacurile tale de panică pot apărea ca parte a unei alte tulburări, cum ar fi tulburarea de panică, fobia socială sau depresia. Indiferent de cauză, atacurile de panică sunt tratabile. Există strategii pe care le poți utiliza pentru a face față simptomelor, precum și tratamente eficiente.

Semnele și simptomele atacului de panică
Semnele și simptomele unui atac de panică se dezvoltă brusc și ajung, de obicei, la punctul culminant în 10 minute. Acestea rareori durează mai mult de o oră, cele mai multe se termină în 20-30 de minute. Atacurile de panică se pot întâmpla oriunde și în orice moment. Este posibil să aveți un atac de panică în timp ce vă aflați într-un magazin de cumpărături, mergând pe stradă, conducând în mașină sau chiar așezat pe canapeaua acasă.

Simptomele atacului de panică includ:

 • Dificultăți de respirație sau hiperventilație
 • Palpitații cardiace sau tahicardie
 • Dureri în piept sau disconfort
 • Tremor
 • Senzație de sufocare
 • Sentiment de irealitate sau detașare de ceea ce te înconjoară
 • Transpirație
 • Greață sau probleme de stomac
 • Senzație de amețeală, confuzie sau slăbiciune
 • Senzație de amorțeală sau furnicături
 • Frisoane sau bufeuri
 • Frica de a muri, de a pierde controlul sau de a nu înnebuni

Descoperă mai multe despre legătura dintre minte și corp, modurile în care psihoterapia te poate ajuta să depășești o perioadă dificilă sau traumele din copilărie, cum să-ți gestionezi mai bine emoțiile și cum să ții stresul sub control. Parcurge informațiile de pe site și trimite cu încredere formularul de contact către PsihoHelp cu mesajul sau întrebările tale, fie pentru a-ți face o programare.

PROGRAMEAZĂ-TE