Project Description

Terapia ABA

PROGRAMEAZĂ-TE

Terapia ABA

PROGRAMEAZĂ-TE

Terapia ABA – Analiză Comportamentală Aplicată

De-a  lungul  istoriei,  începând  de  la  Bleuler  care,  în  tratatul  său  afirma:  „Numim autism,  detașarea  de  realitate,  asociată  cu  o  predominare  relativă  sau  absolută  a  vieţii interioare”, până la autorii contemporani care definesc autismul în termeni de „anomalii sociale, comunicative  și  imaginative”,  punând  accent  pe  absenţa  interacţiunilor  sociale  reciproce  și  a empatiei, pe inabilitatea angajării și menţinerii unei conversaţii, pe o gamă restrânsă de gânduri și  interese,  pe  absenţa  jocului  imaginativ,  pe  insistenţa  păstrării  mediului  neschimbat  și  pe comportamente repetitive și stereotipe, au existat numeroase opinii privitoare la acest sindrom complex.

Kanner (Universitatea Baltimore) descrie în esenţă autismul infantil precoce ca fiind „incapacitatea copilului de a realiza raporturi normale cu membrii anturajului (colectivităţii) din care face parte”.

El folosește în diagnosticare descrierea următoarelor trăsături esenţiale:

  1. imposibilitatea profundă de a dezvolta relaţii sociale cu părinţii sau adulţii;
  2. prezenţa unor tulburări de limbaj caracteristice considerate ca fi ind deviaţii de dezvoltare și înţelegere a limbajului (mutitate, ecolalie);
  3. rezistenţa la stimuli;
  4. deficite în construirea de deprinderi bazate pe imitaţie;
  5. prezenţa unor comportamente rituale (comportamentele stereotipe sau bazate pe tendinţe anormale și obsesive).

ABA sau Analiză Comportamentală Aplicată este știința comportamentului uman. Este un proces de aplicare sistematică a intervențiilor bazate pe principiile învățării, cu scopul de a îmbunătăți comportamentele adaptative și mecanismele necesare adaptării la mediu.

ABA este o tehnică prin care se evaluează mediul în care trăiește o persoană, apoi se fac anumite schimbări, cu scopul de a produce îmbunătățiri semnificative în comportamentul uman. Include observarea directă, analiza functională a relatiei dintre mediu și comportament.

ABA nu este o terapie specifică numai pentru tulburarea spectrului de autism, ci este o intervenție terapeutică atât pentru copiii diagnosticați cu ADHD, cât și pentru cei care suferă de sindrom Down.

Descoperă mai multe despre legătura dintre minte și corp, modurile în care psihoterapia te poate ajuta să depășești o perioadă dificilă sau traumele din copilărie, cum să-ți gestionezi mai bine emoțiile și cum să ții stresul sub control. Parcurge informațiile de pe site și trimite cu încredere formularul de contact către PsihoHelp cu mesajul sau întrebările tale, fie pentru a-ți face o programare.

PROGRAMEAZĂ-TE