Project Description

Psihoterapia Traumei

PROGRAMEAZĂ-TE

Psihoterapia Traumei

PROGRAMEAZĂ-TE

Psihotraumatologie și asistare psihologică

Ce este trauma psihică?

În decursul timpului, oamenii au dezvoltat strategii şi cunoştinţe de a face faţă suferinţei psihice apărute în urma pierderilor, accidentelor, catastrofelor, rănirilor. Există în orice popor o serie de ritualuri, obiceiuri şi tradiţii care au scopul de a proteja omul de efectele dureroase ale traumatizării psihice. Mai mult, există practici şi ritualuri care sunt menite a creşte rezistenţa persoanei la traumatizarea psihică, precum şi mituri care arată că suferinţa şi trauma psihică pot fi depăşite şi chiar pot duce la creşterea şi evoluţia umană.

Când vorbim de traumă psihică, ne referim la consecinţele în plan psihic ale evenimentelor şi situaţiilor traumatice. Adică este nevoie să diferențiem între exterior – evenimentul și situația traumatică – și interior – trauma sau rana psihică. Este vorba de rana produsă în interiorul sistemului nostru de personalitate, de la cele mai superficiale nivele, la cele mai profunde. Rana este de fapt o pierdere, o rupere a integrităţii personalităţii. Această rupere este indicată prin mai multe noțiuni în psihologie: splitare, clivaj sau disociere traumatică.

Consecinţele acestei răni traumatice pot fi extrem de dureroase şi de perturbatoare, ele constituind bazele unor transformări psihologice consistente, atât negative, cât şi pozitive pentru persoana care a suferit.

Cum tratăm traumele psihice?

Abilitatea de a face faţă situaţiilor traumatice depinde de personalitate, caracter, experienţele anterioare, de amplitudinea efectului evenimentului traumatic şi de susţinerea oferită de cei din jur. În cazul pacienţilor traumatizaţi, intervenţiile timpurii prezintă mari avantaje. Ele vizează reducerea stresului, împiedică instalarea PTSD, respectiv, cronicizarea lui și poate ajuta la evitarea fixării reacţiilor patologice.

Cele mai importante aspecte ce trebuie reţinute cu privire la reacţiile la traumă şi pierdere sunt faptul că sunt normale, că trebuie să se permită exprimarea lor şi că sunt parte a unui proces de lungă durată.

Procesul de elaborare a traumei se desfăşoară pe termen lung. Chiar dacă amintirile nu mai sunt dureroase, iar suferinţa a scăzut mult în intensitate, pot persista sentimente de vinovăţie şi regret. În cadrul procesului traumatic apare adesea o evoluţie patologică, iar uneori, simptomele vechi pot reveni.

Scopul terapiei traumei este de a susţine clientul în procesul de eliberare de suferinţă produsă de pierdere şi de elaborare a traumei (parcurgerea fazelor procesului traumatic sau realizarea travaliului de doliu).

Evitarea retraumatizării

Retraumatizarea este unul dintre elementele cel mai des avute în vedere de profesioniștii preocupați de ameliorarea efectelor posttraumatice și de stoparea traumatizării. Înțelegerea factorilor traumatici a generat o direcție de gândire legată de prevenție, adică de limitarea manifestărilor factorilor și evenimentelor traumatice, dar și de protecție, adică de stimularea capacităților fizice și psihice umane capabile să limiteze efectele unor posibili factori cu potențial traumatic.

Descoperă mai multe despre legătura dintre minte și corp, modurile în care psihoterapia te poate ajuta să depășești o perioadă dificilă sau traumele din copilărie, cum să-ți gestionezi mai bine emoțiile și cum să ții stresul sub control. Parcurge informațiile de pe site și trimite cu încredere formularul de contact către PsihoHelp cu mesajul sau întrebările tale, fie pentru a-ți face o programare.

PROGRAMEAZĂ-TE