Project Description

Psihoterapie Psihanalitică

PROGRAMEAZĂ-TE

Psihoterapie Psihanalitică

PROGRAMEAZĂ-TE

Psihoterapie Psihanalitică

Psihanaliza este un proces de lungă durată, intensiv, care necesită efort si o investiţie serioasă din partea pacientului. În varianta clasică se lucrează 5 zile pe săptămână, în şedinţe de circa 45 de minute. În prezent se poate lucra și cu o frecvență mai scăzută, între 1 și 4 ședințe pe săptămână, desi se recomandă un minim de 2 ședințe pe săptămână.

Durata totală a tratamentului psihanalitic variază de la un an la mai mulţi ani. În timpul şedinţelor de psihanaliză, de regulă, pacientul stă întins pe o canapea (divan), iar terapeutul este aşezat în spate, în afara câmpului său vizual. Poziţia culcată (semişezândă) a pacientului a fost preluată din intervenţiile de tip hipnotic pe care Freud le practica la începutul carierei. Avantajele sale sunt: îi permite pacientului să intre într-o stare de relaxare, apropiată de starea de somn; în această poziţie are libertate pentru visare, regresie, accesul la inconştient; resimţirea unor impulsuri corporale sunt facilitate; iar analistul îşi poate controla mai uşor reacţiile şi procesele mentale.

Înainte ca pacientul să fie acceptat pentru psihanaliză se realizează o evaluare diagnostică, se discută expectaţiile pacientului, acesta este avertizat în legătură cu producerea de posibile modificări serioase în sfera personalităţii si i se explică modalitatea de lucru. Procedura preliminară presupune ca pacientului să i se acorde apoi o perioadă de reflecţie de 1 săptămână pentru a hotărî dacă este dispus să se angajeze într-un astfel de demers. Dacă terapeutul si pacientul decid că problemele acestuia din urmă sunt abordabile prin intermediul psihanalizei, se fixează ora precisă si zilele terapiei. Pacientului i se recomandă să nu facă schimbări radicale în viaţa sa (familială, profesională) cel puţin în fazele incipiente ale terapiei, până când nu sunt analizate motivaţiile inconştiente de la baza acestor schimbări.

Tehnicile utilizate în psihanaliză sunt:

 • asociaţiile libere
 • analiza viselor
 • analiza acţiunilor pacientului
 • analiza transferului
 • analiza rezistenţelor
 • analiza Ego-ului
 • interpretările si prelucrările

Acest tip de terapie este recomandat mai ales:

 • dacă ți se pare că atragi doar un anumit tip de partener și că din această cauză relațiile tale nu merg niciodată bine
 • dacă nu poți trece peste o relație din trecutul tău
 • dacă ți se întâmplă ca relațiile tale să se încheie mereu la scurtă vreme după ce au început
 • dacă consideri că încă nu știi cum să pornești o relație afectivă în care să primești lucrurile de care ai nevoie

Descoperă mai multe despre legătura dintre minte și corp, modurile în care psihoterapia te poate ajuta să depășești o perioadă dificilă sau traumele din copilărie, cum să-ți gestionezi mai bine emoțiile și cum să ții stresul sub control. Parcurge informațiile de pe site și trimite cu încredere formularul de contact către PsihoHelp cu mesajul sau întrebările tale, fie pentru a-ți face o programare.

PROGRAMEAZA-TE